Home RSS
Real Estate
Cars

Dokumentacija potrebna za regulisanje poreske obaveze

Mr Radmila Bosanac Politika
Dokumentacija potrebna za regulisanje poreske obaveze


Radi regulisanja poreskih obaveza kod kupovine stana, bilo da postoji poresko oslobođenje po osnovu kupovine prvog stana ili po osnovu nasleđa, poklona i sl., bilo da se plaća porez, jako je bitno za kupca da pre zaključenja ugovora o kupovini stana pribavi od prodavca svu potrebnu dokumentaciju koja prati stan.Ako se ugovor zaključuje i overava samo na osnovu vlasničkog lista, kupac može doći u situaciju da ne može da reguliše pitanje poreza na prenos apsolutnih prava jer nema prethodni ugovor o kupoprodaji ili otkupu, odnosno ostavinsko rešenje, ugovor o poklonu ili drugi dokaz o stečenom pravu svojine i plaćenom porezu za prethodnog vlasnika. Za regulisanje poreske obaveze potreban je dokaz o prethodnom porezu, a to je klauzula o plaćenom porezu ili o oslobođenju od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, koja se obično nalazi na jednom jedinom originalu u zemljišnim knjigama ili katastru. Tada za kupca nastaju komplikacije da bi došao do potrebne dokumentacije.

Takođe, ukoliko je prodavac stekao svojinu na stanu na osnovu ostavinske rasprave, nije dovoljno da prodavac dostavi ostavinsko rešenje već i dokaz o tome kako je ostavilac stekao u svojinu navedenu nepokretnost. Savet je kupcu da insistira, pre zaključenja ugovora, da prodavac kompletira dokumentaciju koja prati stan, po mogućstvu od same izgradnje, odnosno prvog sticanja. Ovo posebno važi za slučaj prodaje nepokretnosti koja nije uknjižena, ali i u slučaju da je uknjižena predostrožnost nije na odmet.

Po pravilu, kod uknjiženih nepokretnosti regulisan je porez na prenos apsolutnih prava, pa i kupac može da dođe do potrebne dokumentacije podnošenjem zahteva katastru ili sudu koji vodi zemljišne knjige. Međutim, ovo je obaveza prodavca. Osim toga, u jednom periodu knjiženje je obavljano i u onim slučajevima kada ovaj porez nije bio plaćen, pa i o tome treba povesti računa.

Takođe savetujemo prodavce da se pre nego što krenu sa oglašavanjem stana radi prodaje raspitaju koja im je dokumentacija potrebna i da to sve kompletiraju, da bi izbegli situaciju da zbog nekompletne dokumentacije izgube dobrog kupca.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak