Home RSS
Real Estate
Cars

Koliko košta zidanje kuće ?

Srpska Dijaspora
Koliko košta zidanje kuće ?


Graditi kuću u Srbiji nije ni malo jednostavan ni jeftin poduhvat, jer je pored skupog materijala potrebno pribaviti i niz pratećih dokumenata. Zbog toga bi trebalo da budete spremni da će od trenutka kada kupite plac, do trenutka kada počnete sa gradnjom proći bar godinu dana.Da bi se stekli uslovi za izgradnju objekta potrebno je prikupiti veliki broj dokumenata koje izdaju javne ustanove i preduzeća. Za celu proceduru potrebno je puno novca, vremena i živaca.
Prvi u nizu je vlasnički list, kao potvrda da zemljište na kome gradite pripada vama. Zatim je potrebno uraditi parcelarizaciju terena, da bi se dobio akt o urbanističko-tehničkim uslovima. Na osnovu njega se radi idejni, a potom i glavni projekat. Tek kada se na sve te dokumete stavi pečat gradskog Sekretarijata za urbanizam, mogu se prijaviti radovi na parceli. Za čitaoce "Vesti", proceduru od kupovine placa do gradnje, objašnjava Darko Tadić, vlasnik firme "Pab inžinjering".


- Za kupovinu placa potrebna je potvrda o svojini, odnosno, vlasnički list kojim se dokazuje da je plac koji se kupuje u privatnom vlasništvu prodavca. U gradskim zonama država je vlasnik zemljišta, pa se tu građevinsko zemljište može samo zakupiti ili koristiti na određeni period. To znači da je osoba, koja želi da gradi, korisnik ili zakupac zemljišta Fonda za gradsko građevinsko zemljište. Cena kvadratnog metra kreće se od 66 do 390 evra u zavisnosti od toga u kojoj zoni se gradi objekat, a ugovor sa Fondom se sklapa na period od 50 godina sa mogućnošću da se pravo korišćenja prenese na drugu osobu. Proces traje najviše do tri dana - objašnjava Tadić.
Ako zemljište koje ste kupili ili sklopili ugovor o zakupu ili o korišćenju, nije isparcelisano, to je sledeći potez koji treba regulisati. Posao parcelarizacije građevinskog zemljišta obavlja Geodetski zavod, a prema Tadićevim rečima, taj posao traje bar mesec dana. Tek tada može da se proveri da li je parcela obuhvaćena regulacionim planom.
Ukoliko ne postoji regulacioni plan za tu parcelu, potrebno je uraditi urbanistički projekat. Za izradu UP potrebno je da se angažuje lincencirani projektant za urbanizam i plansko planiranje i da se prikupe saglasnosti svih komunalnih i javnih ustanova koje u gradskom Sekretarijiatu za urbanizam naznače kao potrebne. Gotov projekt pregleda sekretarijat za urbanizam. Ovaj postupak, pod uslovom da imate potpunu dokumentaciju, traje minimum četiri meseca.


Materijal za gradnju

Blok: potreban za gradnju temelja i osnovnih zidova. Za kuću od 150 kvadrata potrebno je oko 7.000 komada bloka. Cena jednog bloka je 0,3 evra po komadu.
Cigla: potrebno je od 3.000 do 5.000 komada za izgradnju pregradnih zidova. Cena je 0,08 evra po komadu .
Beton: potrebno je od 90 do 120 metra kubnih. Cena betona je 80 evra po metru kubnom.
Gvožđe: potrebno je od 80 do 100 kilograma po metru kubnom. Cena je 0,5 evra po kilogramu.
Građa (drvo i gvožđe): potrebno je od 10 do 15 metara kubnih. Cena je oko 250 evra po metru kubnom.
Pesak: potrebno je oko 20 metara kubnih. Cena je četiri evra po metru kubnom.
Kreč i cement: potrebno je od 6 do 8 tona. Cena je oko oko 100 evra po toni.
Krovni pokrivač: za kuću od 150 kvadrata je 100 kvadratnih metara. Za pokrivanje takve zgrade potrebno je od 21 do 33 komada crepa po metru kvadratnom. Cena crepa je oko jedan evro po komadu.
Stolarija: kvadratni metar stolarije se računa po kvadratnom metru otvora.
Drvena stolarija košta 200 evra po metru kvadratnom.
PVC stolarija je oko 130 evra po metru kvadratnom.
Aluminijumska stolarija košta oko 110 do 120 evra po metru kvadratnom.

* Cene se odnose za gradnju kuće od 150 kvadrata i podrumom od 80 kvadrata. PDV je uračunat


Nešto jednostavnija procedura je u slučaju da je zemljište na kome se gradi obuhvaćeno regulacionim planom. Tada, na osnovu jednostavnog uvida u regulacioni plan, Sekretarijat za urbanizam izdaje akt "Urbanističko-tehnički uslovi". I taj proces traje od mesec do tri meseca.
Kada se dobije akt "Urbanističko tehnički uslovi", može se početi sa izradom idejnog projekta, a nakon toga se predaje zahtev za gradnju. Od dokumenata je potrebno:
- dokument o pravu svojine,
- orto-foto snimak parcele koji prave geodeti,
- rešenje o formiranju parcele (parcelarizacija),
- uslovi za izgradnju od 14 javno-komunalnih ustanova,
- akt "urbanističko-tehnički uslovi"
- i idejni projekat.
Izrada glavnog projekta je sledeći korak, a da bi se prikupila dokumentacija za izradu glavnog projekta potrebno je najmanje dva meseca. Za izradu glavnog projekta potrebne su sledeće saglasnosti: od elektrodistribucije, toplane, protivpožarne brigade MUP, JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Skloništa".


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak