Home RSS
Real Estate
Cars

U Somboru se trenutno gradi oko 300 stanova i lokala

Danas
U Somboru se trenutno gradi oko 300 stanova i lokala


Pre nekoliko godina samo je jedan kran u Somboru "parao" nebo, malo se i sporo gradilo, sada je situacija neuporedivo povoljnija, otvoreno je petnaestak gradilišta na kojima se gradi oko 300 stanova i lokala. U mnogim delovima grada ruše se stare zgrade i podižu nove.Svakako da je jedan od razloga veće gradnje odobravanje stambenih kredita. Sada se lakše dolazi do svog "krova nad glavom", jer iznosom zakupnine praktično se plaća rata za stan - kaže za Danas Dejan Stanković, jedan od investitora iz Sombora.
Mirko Zorica, direktor "Somborstana", ističe da ova firma završava izgradnju 94 stana, koje kupci preuzimaju ceni od 585 evra po kvadratnom metru. Cene u Somboru su i dalje mnogo niže nego u Novom Sadu i Beogradu, ali postepeno rastu. Cena novog kvadrata košta i do 750 evra. Više su i cene ranije izgrađenih stanova, pa je ispod 500 evra po kvadratnom metru teško kupiti stan. Prošle godine cena novoizgrađenih stanova kretala se od 520 do 600 evra po kvadratu.
Kuće su znatno manje atraktive za kupce, iako se za 30.000 do 50.000 evra može kupiti poveća zgrada, odnosno, kavadratni metar ovih stambenih zgrada najčešće košta oko 300 evra. Najveća ponuda kuća je u somborskim selima. Cena je, najčešće, stvar direktne pogodbe. Zavisi od kvaliteta gradnje, a cene se kreću od pet-šest hiljada do tridesetak hiljada evra. Zanimljivo je da su u Somboru pristutni investitori i iz Beograda, Novog Sada i Šapca i da je sve teže angažovati kvalifikovane građevinske radnike, od kojih su mnogi na poslovima u većim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori.
Interesantno je da se, obično u prizemljima, grade lokali za razne namene, uprkos činjenici da je mnogo lokala u gradu prazno. Naročito ih je mnogo u MZ "Nova Selenča", koja je i najgušće naseljena. Izgleda da i u ovom slučaju preovlađuje logika da je isplativije kupiti lokal nego plaćati veliku zakupninu


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak