Home RSS
Real Estate
Cars

MPC gradi za pola milijarde evra

Biznis novine
MPC gradi za pola milijarde evra


Do 2009. godine biće završeni šoping centar i kula bliznakinja „Ušće", poslovna zgrada kod „Tri lista duvana", zgrada BIGZ-a, luksuzni stanovi kod Kalemegdana i na Novom BeograduVrednost investicija u nekretnine koju će kompanija „MPC Propertis" ostvariti u periodu od 2007. do 2009. godine iznosi više od pola milijarde evra, a ovaj segment „MPC Holdinga" na teritoriji Srbije će u naredne dve godine završiti, između ostalog, šoping centar „Ušće", „kulu bliznakinju" poslovnog centra „Ušće", komercijalni centar na lokaciji „Tri lista duvana" i luksuznu poslovno-stambenu zgradu kod Kalemegdanskog parka.

„Ušće" šoping centar

„Ušće" šoping centar koji se trenutno gradi na Ušću biće najveći centar te vrste na Balkanu, a imaće površinu od 130 hiljada kvadratnih metara.

- Planirano je više od 160 ekskluzivnih prodavnica poznatih domaćih i stranih brendova, od kojih će se neki prvi put pojaviti na našem tržištu upravo u ovom šoping centru. Pored toga, supermarket će se prostirati na površini od 3.500 kvadratnih metara - kaže Danijela Jovanović, PR menadžer ove kompanije i ističe da će biti i nekoliko restorana i barova, ukupne površine od oko 1.000 kvadratnih metara, a svi su potpuno različitog koncepta od onih koji su uobičajeni za velike trgovačke komplekse. Takođe, u okviru ovog šoping centra biće i novi multipleks bioskop sa 11 bioskopskih sala.

Vrednost ukupne investicije u „Ušće šoping centar" je 150 miliona evra, a u svim sadržajima koje nudi, građani će moći da uživaju od marta sledeće godine, kada je planirano otvaranje.

Neki od objekata koje je „MPC Propertis" do sada izgradio u Beogradu su „Fešn centar" u Knez Mihajlovoj ulici, poslovni centar „Ušće", MPC Plaza, stambeni kompleks „Oaza" na Zvezdari, supermarket na Bežanijskoj kosi i „Imocentar" u bloku 64.

„MPC Propertis" ima vodeću ulogu na lokalnom tržištu u pogledu investiranja u poslovne, komercijalne i stambene objekte, a u domenu trgovine obuhvata: „MPC Holding Iksel", „MPC Holding Entriks", „MPC Holding Merkata" i „Vitro grup".

Radi podsećanja, američka investiciona banka „Meril Linč" postala je manjinski vlasnik kompanije „MPC Propertis", izvršivši dokapitalizaciju postojećeg portfolija „MPC Propertisa" u iznosu od 25 odsto.

„Meril Linč" je jedna od vodećih svetskih kompanija za upravljanje imovinom klijenata, sa kancelarijama u 38 zemalja i ukupnim kapitalom klijenata u vrednosti od skoro 1.800 milijardi američkih dolara.

Kula bliznakinja PC „Ušće"

Na ovoj atraktivnoj lokaciji, pored šoping centra, „MPC Propertis" planira izgradnju još jednog objekta, a u pitanju je dugo očekivana „kula bliznakinja" PC „Ušće", u kojoj će se nalaziti poslovni prostor, hotel, kao i parking.

Prednosti dobro pozicioniranog centra ovako pogodnih karakteristika su brojne, a oni koji nisu uspeli da ih dožive u prvoj kuli, imaće mogućnost da to osete u „kuli bliznakinji". Čitav kompleks predstavljaće simbol Beograda, u isto vreme ispunjavajući sve zahteve i potrebe domaćih i stranih posetilaca - objašnjava Jovanović i kaže da će u „kulu bliznakinju" biti uloženo 40 miliona evra.

Šoping centar u Nišu

Prema rečima Danijele Jovanović, iskustvo koje su u „MPC Propertisu" stekli investirajući u beogradske šoping centre, delovalo je na njih pozitivno i zato su odlučili da grade šoping centar i u Nišu.

Luksuzan poslovni stambeni prostor

- Raznovrsnost ponude ovog objekta, koji će biti na šest nivoa, njegova opremljenost i lokacija garant su uspeha u ovom, trećem po veličini, gradu u Srbiji - kaže Jovanović i najavljuje otvaranje ovog centra, vrednog deset miliona evra, za sledeću godinu.

Imocentar na Ceraku

Cerak je sledeći deo Beograda koji će dobiti „Imocentar", a biće to drugi od nekoliko centara komšijskog (neighborhood) tipa čije je otvaranje planirano za 2010. godinu. U centru će se nalaziti prodavnice, kao i parking.

Tri lista duvana

Zemljište, svim beograđanima poznato kao „Tri lista duvana" smatra se jednim od najbolje pozicioniranih parcela u centralnoj poslovnoj zoni Beograda. Nalazi se na uglu ulice Kneza Miloša i Bulevara Kralja Aleksandra i pruža direktan pogled na najlepša arhitektonska dostignuća Beograda, kao što su Skupština grada i njen park, Glavna pošta, kao i na najvažniju upravnu instituciju - Skupštinu Srbije.

Jovanović objašnjava da prema urbanističkom projektu, ovaj deo zemljišta pripada premijum komercijalno-poslovnoj zoni, pa je iz tog razloga planirana izgradnja komercijalnog centra mešovite namene, u kome će u prizemlju biti lokali, a na spratovima poslovni prostor.

Komercijalni centar će upotpuniti Beograd krajem ove godine, a u njega je investirano 50 miliona evra.

Blok 43

Još jedan poslovni objekat B-klase osvanuće ove godine na lokaciji u neposrednoj blizini Centra „Sava", na manje od kilometar udaljenosti od hotela „Hajat", na površini od 25 hiljada kvadratnih metara.

Imocentar na Novom Beogradu

- Smatramo da je to upravo ono što nedostaje Novom Beogradu. Pored mogućnosti iznajmljivanja ili kupovine kancelarijskog prostora, u našoj ponudi će biti i prostorije za uslužne delatnosti. Podzemne garaže i dva trga međusobno su povezani pešačkim prelazom, a doprineće ukupnom komforu i omogućiće lak pristup svim kancelarijama i prodavnicama - ističe Jovanović i dodaje da je nju uloženo 30 miliona evra.

Blok 11

Iako je većina projekata ove kompanije vezana za prestižne lokacije u Beogradu, ova zgrada će se nalaziti na možda najlepšoj lokaciji od svih, u centru Novog Beograda blizu hotela „Jugoslavija" i Dunavskog keja. Na ovom prostoru „MPC Propertis" planira da investira u stambeni i poslovno-prodajni prostor.

- Plan je da izgradimo ekskluzivno i profesionalno opremljen prostor sa svim pogodnostima: recepcijom, obezbeđenjem, podzemnom garažom sa dvesta parking mesta i drugo - kaže Jovanović opisujući ovaj projekat vredan 25 miliona evra, koji će osvanuti sledeće godine.

Kalemegdanski park

Lokacija koja je u istorijskom centru Beograda, preko puta Kalemegdanskog parka i dva minuta šetnje od glavne ulice Beograda - Knez Mihailove, dobiće stambeno-poslovnu zgradu od šest spratova u kojoj će se nalaziti 13 „Master" stanova (do 352 kvadratna metra) sa pogledom na park i 21 „lux" stan (80-105 kvadrata) sa pogledom na susedne ulice.

Sa obe strane ulaza u zgradu nalaziće se po dve poslovne prostorije, a zgrada će imati i recepciju, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje, SPA centar i fitnes salu, vinski podrum sa tavernom, dok će servisni lift biti instaliran u svaku kuhinju „Master" stana.

- Svi stanovi imaće moderni modularni sistem bežičnih utičnica, prvoklasne klima uređaje, WiFi, podno i radijatorsko grejanje, a garažni prostor, sa dva ulaza iz ulice Cara Uroša, biće smešten u četiri podzemna nivoa - opisuje Jovanović buduću zgradu u koju će biti uloženo 30 miliona evra, a očekuje se da bude izgrađena tokom sledeće godine.

Zgrada BIGZ-a i logistički centar

Ova zgrada je od izuzetnog istorijskog značaja i nalazi se na odličnoj lokaciji, tačno preko puta Beogradskog sajma. Izgrađena je 1938. godine i predstavlja remek delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, zbog čega je pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturne baštine.

- Ovu zgradu ćemo renovirati, ali ćemo se istovremeno truditi da sačuvamo autentičnost njene spoljašnosti koja predstavlja jedan od simbola Beograda i beogradske moderne - ističe Jovanović i najavljuje završetak radova, vrednih 30 miliona evra, za 2012. godinu.

U industrijskoj zoni na ulazu u Beograd, na raskrsnici zagrebačkog i novosadskog autoputa, na deset kilometara od aerodroma „Nikola Tesla", kompanija „MPC Propertis" planira izgradnju logističko-distributivnog centra. Centar će imati podzemne garaže sa 270 parking mesta, prizemlje od 13 hiljada kvadratnih metara, čija je glavna namena skladišno-distributivni centar sa tehničkim i kancelarijskim prostorom, dok je kompletan prvi sprat predviđen za kancelarije.

- Pored izuzetne pozicioniranosti, po svojim karakteristikama, ovaj centar bi trebalo da zadovolji sve standarde neophodne za funkcionisanje logistike velikih distributivnih sistema, a planirane su investicije od 20 miliona evra i otvaranje centra početkom sledeće godine - završava Jovanović.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak