Home RSS
Real Estate
Cars

Vertikalni vrtovi

Dom
Vertikalni vrtovi


Naravno zahvaljujući internetu pronašli smo i vrlo zanimljivo rješenje ukrašavanja zidova, pročelja ili čak cijelih fasada zgrada.Naravno ništa slično se ne može pronaći kod nas, no s vremenom možemo očekivati i ovakva rješenja.

 

Dotični gospodin Patric Blanc nakon višegodišnjeg proučavanja biljaka dosjetio se kako bi se što zbog estetskih razloga što iz razloga sve veće potrebe za prostorom mogao pozabaviti i horizontalnim uzgojem biljaka. Nakon višegodišnjih istraživanja biljaka u njihovom prirodnom okruženju došao je do načina kako ih održavati živima bez zemlje. Takva koncepcija i struktura može se postaviti na bilo koji zid bez obzira na površinu.

Vertikalni vrtovi podjednako se mogu izvoditi u otvorenim i zatvorenim prostorima i raznim klimatskim uvijetima, pri čemu treba zadovoljiti i poštovati uvijete koji su biljkama potrebni. Obično je visećim zidnim vrtovima u zatvorenom prostoru potreban i dodatni izvor svijetla. Održavanje ovakve vrste vrta je u potpunosti automatizirano, te zahtjeva minimalna sredstva održavanja. Osim o estetskim učincima sigurno je da ovakav biljni tepih svakom zidu osigurava i dodatnu zvučno toplinsku izolaciju, a definitivno se ovakav zid može postaviti i kao tampon zona posebice u većim predvorjima ili većim zatvorenim prostorima.

  

Čitav sustav sastoji se od jednostavne čelične ili pvc konstrukcije na koju se postavljaju biljke, između samih biljaka i zida na koji se postavlja vertikalni vrt nalazi se koji centimetar prostora zbog ventilacije, a postavlja se i deblja PVC folija koja štiti zid od eventualnog upijanja vlage iz biljaka. Sustav navodnjavanja je automatski i biljke cijelo  vrijeme dobivaju potrebne hranjive sastojke s vrha zida, višak vode kanalom se sakuplja i vraća u sustav.

Vertikalan vrt nije kao standardni vrt ovdje je riječ o posebnoj selekciji biljaka i jednom kada se uspostavi vrt ne zahtjeva održavanje, svega tri četri sistematska pregleda godišnje. Jedno je sigurno, kada i ako ovakav način ozelenjavanja urbanih površina zaživi u većim razmjerima, doslovno ćemo pretvoriti gradove u urbane đungle, no tada se nećemo morati zabrinjavati o nedostatku kisika.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak