Home RSS
Real Estate
Cars

Građani u Beogradu i Kragujevcu plaćaju najskuplje zemljište u Srbiji!

Kurir
Građani u Beogradu i Kragujevcu plaćaju najskuplje zemljište u Srbiji!


Placeve u Beogradu i Kragujevcu građani plaćaju i po više stotina hiljada evra po aru, tvrde u Udruženju za promet nekretninamaGrađani u Beogradu i Kragujevcu plaćaju najskuplje zemljište u Srbiji! Naime, prema podacima Udruženja za promet nekretnina, cena po aru je i do nekoliko stotina hiljada evra. S druge strane, u Nišu i Novom Sadu na ceni su stanovi čiji kvadrat košta oko dve hiljade evra.

U srpskoj prestonici za jedan ar investitor treba da izdvoji od 100 do 200.000 evra, u zavisnosti od lokacije, veličine i oblika placa, kao i urbanističkog plana. Parcele koje su udaljene 50 km od Beograda su najjeftinije i ar se u tim delovima kreće od 100 do 500 evra. U naseljima koja su na 30 km od Beograda ar zemljišta se može kupiti od 500, pa čak i do 1.000 evra.

Doskora je ar zemljišta u novoizgrađenim naseljima Altina, Plavi horizonti i Jajinci, kao i u Sremčici, Kaluđerici, Boleču, Batajnici, Ledinama i Surčinu bio oko 2.000 evra, a sada je oko 15.000 evra.

Cene placeva su u poslednje dve godine značajno poskupele i u srcu Srbije. U Kragujevcu cena ara je od 8.000 do 19.000 evra, dok u užem centru prelazi 20.000 evra. U industrijskoj zoni ar zemljišta može da se kupi za oko 8.000 evra, a na periferiji i za manje. Cene nekretnina u Kragujevcu su drastično poskupele zbog dolaska stranih investitora, poput „Merkatora“, „Metroa“, „Plaze“, a pošto je „Fijat“ potvrdio ugovor sa „Zastavom“, očekuje se još veći porast cena zemljišta. Na ceni su placevi uz autoput, ali i oni koji su u njegovoj blizini.

Velika potražnja za stanovima i kućama vlada i u Nišu, tako da je njihova cena nešto veća u odnosu na placeve. Novogradnja i manji stanovi su trenutno najtraženiji i najskuplji i cena im je od 1.000 do 1.800 evra. Stanovi na periferiji mogu se kupiti i za manje od 700 evra po kvadratu. Najskuplja cena ara je u naselju Duvanište i iznosi 10.000 evra, ali se u istom naselju ar može kupiti i za pet hiljada. Na periferiji grada, u industrijskoj zoni, ostali su na raspolaganju kupcima samo veliki placevi, od po nekoliko desetina hektara, za koje je potrebno izdvojiti oko 1.750 evra po aru.

ATRAKTIVNE LOKACIJE

Novosađani se rađe opredeljuju za kupovinu stana ili kuće nego za izgradnju, tako da su i cene formirane prema potražnji. U centru Novog Sada kvadrat staje oko 2.000 evra i vlada zainteresovanost za sve veličine stanova i kuća na toj atraktivnoj lokaciji. Najpopularnija naselja u kojima je prodat najveći broj stanova su Liman 1 i Liman 2, gde je cena kvadrata oko 1.300 evra. Najjeftiniji kvadrat u Novom Naselju može da se kupi za 500 evra, ali su to uglavnom stari i trošni stanovi, u čije je renoviranje potrebno uložiti mnogo novca.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak