Home RSS
Real Estate
Cars

U Beogradu dobra parcela za gradnju trenutno košta i nekoliko stotina hiljada evra

Press
U Beogradu dobra parcela za gradnju trenutno košta i nekoliko stotina hiljada evra


Dobra parcela za gradnju u centru grada postala je dragocenost koja „nema cenu", a ako je i ima, ona je u rasponu od 60.000 do neverovatnih 200.000 evra po aru! Ponuda placeva na atraktivnim lokacijama je mala, za razliku od potražnje, što je dovelo do astronomskih cena koje su investitori spremni da plate. Najtraženije lokacije su Vračar, Dedinje, Senjak i Stari grad, ali je sve više onih koji su spremni da dobro plate i plac na Zvezdari, Voždovcu, kao i u naseljima Medaković i Altina.Cena zavisi od lokacije, pravnog statusa, urbanističkih uslova i koeficijenta gradnje, objašnjava za Press Milan Svrdlin iz agencije za nekretnine „Galija plus".

- Placeva pogodnih za gradnju na atraktivnim lokacijama ima sve manje, ali potražnja ne jenjava. Važno je razgraničiti da u centralnim gradskim opštinama možete kupiti samo vlasništvo nad objektom i da se zemljište kao takvo ne prodaje i nema ga u ponudi. Vlasništvo nad zemljom moguće je samo u perifernim opštinama - kaže Svrdlin.

U centru samo vlasništvo

On objašnjava da kupovinu palca u centru grada često otežavaju nerešeni imovinski odnosi vlasnika, kao i njihova nerealna očekivanja. Tako da je sve manje potencijalnih gradilišta na Vračaru ili Dedinju, ali zato cene rastu na Voždovcu i u okolini Bulevara kralja Aleksandra.


Milan Marić iz Agencije za nekretnine „Popić" navodi da razliku cena u centru i na periferiji, osim lokacije, uslovljavaju regulacioni plan i infrastruktura. Investitorima je sigurnije da grade u zonama gde je urbanističkim planom gradnja dozvoljena, nego da čekaju legalizaciju već izgrađenih objekata. Ipak, poslednjih godina postoji tendencija rasta cena u naseljima čim do njih dođu struja i kanalizacija, bez obzira na urbanistički plan. Dešava se da investitor kupi ledinu i podeli je na više parcela. Čim na jednoj od njih počne gradnja, cena ostalih raste.

- Sve teže možete da nađete plac u centru pogodan za gradnju, ali zato rastu cene u Jajincima, Kaluđerici ili Altini. Cena ara, na primer, u naselju Altina je pre nekoliko godina bila oko 1.000 evra po aru, da bi sada, kada je naselje već zaživelo, cena porasla na 10.000 evra po aru. Slično je i sa Jajincima, gde je cena parcele 10.000 do 15.000 evra, a trenutno je ponuda mala, a zainteresovanih je sve više - kaže Marić.


Grad se širi

Stalni rast cena nekretnina posledica je velike tražnje, dodaje Marić, što ukazuje da grad raste i neminovno je njegovo širenje. Realno je, u skladu s tim, očekivati skok cena zemljišta u Ovči, Borči i na Zrenjaninskom putu.

Direkcija za građevinsko zemljište nema uticaja na formiranje cena placeva u gradu.

- Cene placeva diktira samo tržište. Naplate koje su investitori dužni da plate Direkciji odnose se na vrednosti po kvadratu izgrađenog objekta i nemaju veze s cenom parcele - kaže Nenad Bajić, PR Direkcije.

Lokacija             Cena po aru

Dedinje, Senjak 120.000-200.000 evra
Vračar, Stari grad  50.000-100.000 evra
Novi Beograd, Zvezdara, Karaburma 40.000-90.000 evra
Jajinci, Altina  10.000-15.000 evra
Kumodraž, Ovča, Borča  3.000-6.000 evra
Zrenjaninski put, Surčin, Ledine  3.000-5.000 evra
30 kilometara od Beograda  500-1.000 evra
50 kilometara od Beograda  100-500 evra

DEDINJE I DALJE HIT

Interesovanje za parcele na Dedinju ne jenjava.

- Trenutno imamo nekoliko kupaca koji su spremni da plate i 200.000 evra po aru za plac sa starom vilom. S druge strane, vlasnici kuća na Vračaru svoje imanje procenjuju i na dva miliona evra, što je nerealno. Jasno je da se od kupovine placa očekuje dobit nakon gradnje stambenih objekata, pa često investitori sami prave dogovore s vlasnicima koji za ustupanje placa dobijaju, osim novca, i stanove u novoizgrađenim zgradama - kaže Milan Svrdin iz agencije „Galija plus".

 

fakti

n Cena zemljišta prati cenu stambenog i poslovnog prostora, i obrnuto

n Ispod 3.000 evra po aru koštaju placevi u industrijskoj zoni duž autoputa Beograd - Novi Sad, Ibarskoj magistrali i Zrenjaninskom putut

n Stručnjaci smatraju da cene zemljišta i nekretnina više ne može zaustaviti ni politička stabilnostDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak