Home RSS
Real Estate
Cars

Rafailovići tužili crnogorsku državu za povraćaj zemljišta

Dan
Rafailovići tužili crnogorsku državu za povraćaj zemljišta


Vlasnici 67 hiljada kvadrata zemljišta na budvanskom Rtu Zavala su preko advokatske kancelarije Irene Polović podnijeli tužbu Osnovnom sudu u Kotoru protiv Opštine Budva, države Crne Gore, Budislava Anteljevića iz Herceg Novog, Borisa Čukvasa iz Beograda, Svetlane Čukvas, Tamare Anzulović-Vintle iz Kejp Tauna u Južnoj Africi i Bojke Mikijelji iz Budve, ne mireći se sa činjenicom da treba da ostanu i bez zemlje i bez naknade.Tužbu je podnijelo 19 bratstvenika Rafailovića Ilija, Ljubo, Đuro, Milo, Đuro Krstov, Vaso, Filip, Ratko, Martin, Žarko, Igor, Dragan i Branko, a pridružili su im se Veljko Šoljaga, Zoran Jakimović, kao i Mitar i Miloš Trifunović.
Tuženi su upisani kao nosioci prava korišćenja zemljišta na Zavali. Opština Budva upisana je kao vlasnik parcele od 25.137 kvadrata, kao i placeva od 3.920, 510, 3.063 i 7.405 kvadrata, na osnovu pet listova nepokretnosti. Prema katastru sukorisnici 33.606 kvadratnih metara na Zavali su Budislav Anteljević, Boris i Svetlana Čukvas, Tamara Anzulović-Vinkle i Bojka Mikijelj. Država Crna Gora upisana je u listu nepokrenosti na površini 6.384 kvadrata.
- Upis tuženih Opštine Budva i države Crne Gore je izvršen bez pravnog osnova, dok je upis Budislava Anteljevića, Borisa i Svetlane Čukvas, Tamare Anzulović i Bojke Mikijelj osnovan, jer su pravni sljedbenici zemljišno knjižnih vlasnika zemlje - rekla je "Danu" zastupnica tužilaca Irena Polović.
Rafailovići su našem listu ranije kazali da se nijesu protivili kad je urbanističkim planom bilo predviđeno da Zavala ostane zelena oaza, kao prirodni ukras između Budve i Bečića.
- Nijesmo se protivili ni kada je započeta izgrada fabrike vode za desalinizaciju na našem zemljištu, što smo smatrali opštim interesom. Protivimo se, međutim, da bez naknade damo zemljište grupi biznismena okupljenih oko kompanije "Zavala invest" i hoćemo da uđemo u to preduzeće kao partneri - ističu Rafailovići.
Đuro Rafailović je kazao da su zemlju na Zavali kupili njihovi preci radeći po rudokopima u SAD, Turskoj, Južnoj Americi, Australiji i Južnoj Africi, gdje su neki od njih i živote ostavili.
S.Pa.Neslaganje investitora i planera

Iza Zavala investa je ruska Miraks grupa i preduzeće Moninvest, vlasništvo potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Zapadni dio Rta, površine četiri hektara, "Miraks grupa" je kupila za 25 miliona eura polovinom aprila prošle godine. Taj dio je pripadao porodici advokata Željka Medina, iz Budve, čiji nasljednici sin i kćerka žive u SAD.
Zavala invest počela je izgradnju apartmanskih vila bez građevinske dozvole, zbog čega je gradilište zapečaćeno, a državno tužilaštvo počelo pretkrivični potupak protiv Marovića, po prijavi nevladine organizacije MANS. Javna rasprava o urbanističkom planu tog dijela Budve je završena i čeka se stav Ministarstva ekonomije, jer su podgorički arhitekti planirali da se na tom prostoru grade vile sa najviše jednim, te dva hotela od 18 i šest spratova, dok su investitori već nazidali četvorospratne vile i planirali hotele od šest i 27 spratova.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak