Home RSS
Real Estate
Cars

Odzvonilo divljoj gradnji na Zlataru

Politika
Cena ara za godinu dana porasla na 3.000 evra: investitori sve zainteresovaniji za Zlatar

Cena ara za godinu dana porasla na 3.000 evra: investitori sve zainteresovaniji za Zlatar


Gotovo devedeset odsto neplanski sagrađenog moći će da bude legalizovano, a ubuduće će dobijanje građevinske dozvole biti preduslov za bilo kakvo zidanjeU Skupštini opštine Nova Varoš nedavno je usvojen Generalni plan regulacije, presudno važan akt za prevazilaženje urbanističkog vakuuma koji su mnogi iskoristili da, bez nužnih dozvola, po planini Zlatar zidaju vikendice gde i kako stignu. Generalni plan, reklo bi se, dolazi u pravi čas, jer je interesovanje investitora za Zlatar u stalnom porastu, a uporedo rastu i cene parcela na planini četinara, bistrih voda, prostranih livada. A i mala, u tranziciji privredno posustala, novovaroška sredina svoju razvojnu šansu vidi u turizmu.

– Onima koji su se lokalnoj samoupravi obraćali tražeći građevinsku dozvolu nismo mogli da izađemo u susret pre donošenja Generalnog plana regulacije. Drugi su pak vikendice podizali na svoju ruku, a zabrane gradnje, koje su izricane, nisu bile sprovođene. Tako je na Zlataru tokom minule dve decenije bespravno napravljeno stotinak vikend kuća i apartmana, uglavnom na posebno atraktivnom prostoru između hotela „Panorama” i RH centra „Zlatar” – kaže za naš list predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić, dodajući da će se gde je god to moguće ići na legalizaciju podignutih objekata, a ne na njihovo rušenje. Srećom, 90 odsto kuća ne ugrožava planinu, odnosno moguće ih je uklopiti u Generalni plan. Pedesetak vlasnika od oko sto nelegalno podignutih zdanja već su regulisali svoje obaveze prema opštini, podneli dokumentaciju i dobili dozvole. Većina ostalih je u proceduri, a uklanjanje nekoliko objekata se uskoro očekuje.

– Kod nove gradnje, potencijalni investitori dobijaće lokacije za bilo koju namenu, s tim što su u centru Zlatara predviđeni hoteli visoke kategorije, oko njih prateća infrastruktura, a u okolini na najpodesnijim lokacijama predviđena su i vikend naselja. Cena ara je sa lanjskih 500 evra porasla na 3.000 do 4.000 evra, što dovoljno govori o interesovanju za Zlatar – naglašava Dilparić.

Prema osnovnim načelima Generalnog plana regulacije, buduća gradnja ne sme da ugrozi lepote i ekološku nenarušenost Zlatara, odnosno, planina ne sme da se pretvori u urbani centar. Ubuduće, građevinska dozvola će biti prvi uslov, a sve što bude neplanski sagrađeno biće – srušeno. Zanimljivo je da u ovom šumovitom kraju ima čak oko 200 malih pilana, pa je odlaganje otpadne piljevine bilo hroničan problem. Rešenje je nađeno u pravljenju jednog pogona briketarnice, koji će tu piljevinu koristiti.

Od posebne važnosti za napredak čitavog kraja jeste preuređenje magistrale iz pravca Zlatibora. Prošle godine je sređen put od Borove glave do Kokinog broda, a preostalo je još desetak kilometara radova do Nove Varoši. I ti poslovi bi uskoro trebalo da počnu, pa će se do Zlatara možda već dogodine dolaziti znatno boljom magistralom, čime će Zlatar sa Zlatiborom biti još bolje povezan u komplementarnu turističku celinu.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak