Home RSS
Real Estate
Cars

Najskuplja kuća na svetu

Politika
Luksuz u kući porodice Ambani od koga i bogatima zastaje dah

Luksuz u kući porodice Ambani od koga i bogatima zastaje dah


Luksuzno zdanje u Mumbaju nazvano „Antila”, u koje je uloženo dve milijarde dolara, dom je indijske porodice AmbaniMumbaj je današnji naziv za najveći grad u Indiji koji je bio poznat kao Bombaj. Nalazi se na zapadnoj obali indijskog poluostrva. Predstavlja glavno poslovno središte Indije, kao i administrativno središte indijske države Maharaštra.

Prema procenama iz 2006. godine, u njemu živi više od 13 miliona stanovnika. Ovaj grad je i sedište indijske filmske industrije poznate ne samo u ovoj zemlji već i u svetu kao – Bolivud.

U Mumbaju ima mnogo lepih građevina nastalih u neka minula vremena, kao i onih koje su ponikle u novije vreme, ali kada je reč o rezidencijalnim kućama izdvaja se kuća indijskog petrohemijskog magnata Mukeši Ambanija. Ovaj Indus rođen 19. aprila 1957. godine u Jemenu diplomirao je hemiju i pripada malom broju najbogatijih ljudi na svetu. Na „Forbsovoj” listi bogataša visoko je kotiran, zauzima peto mesto. Prema procenama ovog američkog časopisa, koji je prvi objavio reportažu sa slikama unutrašnjosti stambene kule „Antila”, imovina Mukeši Ambanija je u martu ove godine procenjena na 43 milijarde dolara.


 Ovaj imućni Indijac odlučio je da sa porodicom, suprugom Nitom i troje dece, živi u kući koja je zaista nešto posebno. Reč o zdanju koje ima 22 sprata i izobilje luksuza. Završena je u januaru ove godine, a sagrađena je tako da miri duh Indije i zahteve savremenog građevinarstva. U njenoj izgradnji, kao i prilikom njenog opremanja, poštovana su pravila koja su poznata pod imenom vastu, što je indijsko učenje nalik feng-šuiju.

   

Dom porodice Ambani – „Antila” delo je tima vrhunskih projektanata, arhitekata, inženjera i građevinaca. Za unutrašnji izgled su se pobrinuli najbolji dizajneri koji su uvažili viziju porodice Ambani o jedinstvenom porodičnom gnezdu.

Ono što ovu stamenu građevinu razlikuje od svih ostalih, ma koliko da su visoke i privlačne, ne samo u Mumbaju već i u drugim gradovima sveta u kojima imućni imaju kuće i vile, jeste da je svaki sprat ove impozantne kule – svet za sebe. Ni na jednom od spratova ništa nije ponovljeno. Svaki je unikat, ali je sve povezano u funkcionalnu i estetsku celinu.

Za izgradnju su korišćeni prirodni materijali, cigla, kamen, drvo... Za enterijer su upotrebljeni srebro, kristal, ogledala... Svaka kvaka je original, svaki prozor takođe, baš kao i svaki pod ili vrata. Posebno se izdvaja „balrom” ili balska soba koja je impozantna i jedinstvena jer 80 odsto površine njenog plafona je prekriveno ogromnim lusterom od kristala.

Krov je, takođe, priča za sebe jer je dovoljno visoko da je odatle Mumbaj kao na dlanu. Pored panorame, nesvakidašnje za jednu porodičnu kuću, kažu da je iz nje veličanstven i pogled na Arabijsko more.

Luksuz je nešto sasvim obično u ovom zdanju za koje kažu da više liči na hotel nego na privatnu kuću. Ali, bogati ljudi, među kojima je i ovaj Indijac, ulažu u nekretnine. Neko više, neko manje. A on je uložio dve milijarde dolara, što je ovu kuću svrstalo među najskuplje na svetu.

Mnogi se pitaju zašto je ovaj čovek izgradio toliku rezidenciju, a odgovor je poznat: bogatstvo može da se meri po visini konta u banci, ali i po nekretninama kojima neko raspolaže.

Ukras ovog velikog i luksuznog zdanja je obilje zelenila, jer se nije zaboravilo ni na baštu na otvorenom. U njoj je mnogo raznovrsnog rastinja, drveća i cveća, kao i besprekorno uređeni travnjaci i staze.

Raritet je i to što je Mukeš Ambani svojoj ženi Niti za 44. rođendan poklonio luksuzni avion „erbas 319”.

I umeti i imati, očigledno da je dobitna kombinacija koju je ovaj bogati Indijac uspešno spojio u celinu i ostvario san – na javi, san koji milioni njegovih sunarodnika ne mogu da sanjaju ni u najlepšem snu u – snu.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak