Home RSS
Real Estate
Cars

Jednoiposobni stan najisplativiji

Građanski list
Jednoiposobni stan najisplativiji


Pad potražnje na tržištu nekretnina u Novom Sadu i, ekonomski logično, istovremena stagnacija cena neverovatno su se poklopili s političkom situacijom u zemlji nastalom zbog raspisivanja parlamentarnih izbora i postizbornim natezanjima o sastavu nove vlade.– I evo, čim je objavljeno da je postignut koalicioni dogovor na državnom nivou, gotovo istog dana beležimo povećanje interesovanja kupaca i jaču prodaju stanova u našem gradu. U tome ne vidimo racionalnu vezu, jer je oduvek bilo, i biće, parlamentarnih izbora, ali je činjenica da građani reaguju na takva dešavanja bez obzira na to koliko je to opravdano. Ovo ne znači da je kupovina nekretnina stagnirala u protekla tri meseca, ali se u taj posao upuštao samo onaj ko je bio pritisnut životnim potrebama. Istovremeno, cene nisu padale jer su prodavci strpljivo čuvali dostignuti nivo i ponovnu potražnju – objašnjava aktulena zbivanja menadžer agencije za promet nekretnina "Prijatelj nekretnine" Dejan Bašić.

Studentski

Nov podsticaj kupoprodaji nekretnina sigurno će dati aktuleni upisi na Novosadskom univerzitetu.

– Krajem juna i početakom jula, čim se objave upisne liste na fakultetima, počinje i kupovina stanova, prvenstveno onih manje kvadrature. Ponuda je dosta dobra u ovom trenutku, prvenstveno zbog toga što proteklih meseci, kao što smo rekli, nije bilo prodaje. Uz uobičajenu veliku potražnju za garsonjerama, podsetio bih na to da je mnogo isplativije kupiti mali jednoiposobni stan od 29 ili 30 kvadrata jer u njemu sasvim komotno mogu živeti dva studenta. Tri-četiri kvadratna metra više nego u garsonjeri od 26 kvadrata poskupljuju kupovinu za četiri-pet hiljada evra, ali se ta investicija lako može vratiti ukoliko se soba izda. Ako se student iz unutrašnjosti po završetku studiranja vraća u svoje mesto – može lako prodati jednoiposoban stan. Takođe, on će mu poslužiti i ako ostane u Novom Sadu i tu stekne porodicu. U svakom slučaju, samo na ime kirije uštediće se desetak hiljada evra – objašnjava sagovornik GL.

Saloni

Roditelji koji unapred razmišljaju kupili su takve stanove još proletos, ali oni se još uvek mogu naći u ponudi.

– Na najatraktivnijim lokacijama za studente, poput Grbavice, ponuda jednoiposobnih stanova nije tako velika, ali kupcima savetujemo da je Nova Detelinara, s dobrim autobuskim linijama i kompletno renoviranom komunalnom infrastrukturom, takođe dobro rešenje, pogotovo što su cene kvadrata niže – kaže menadžer "Prijatelj nekretnina" Dejan Bašić.

Poslednji meseci, baš za vreme stagnacije potražnje, znatno je poraslo interesovanje za velike, salonske stanove.

– Reč je, naravno, o platežnijim kupcima, kojima je u prvom planu životni komofor i to u centru grada. Traže se kako kompletno uređeni tako i stanovi u ruiniranom stanju koje treba iz temelja obnoviti. Takvi objekti pružaju priliku kreativnijim kupcima da ostvare svoje želje i urede sve prostorije po sopstvenom ukusu. Obično salonske stanove kupuju poslovni ljudi, koji ne razmišljaju o agencijskoj proviziji jer znaju da će, uz punu pravnu sigurnost, kod nas dobiti baš ono što traže – napominje naš sagovornik.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak