Home RSS
Real Estate
Cars

Trošak pri plaćanju kupljene nepokretnosti

Politika
Trošak pri plaćanju kupljene nepokretnosti


Vrlo aktuelni stambeni krediti banaka praćeni su velikim brojem dodatnih izdataka, koji su uslov za njihovo odobrenje i aktiviranjeTroškovi pribavljanja dokumentacije, procenitelja, naknade banke za obradu kredita, osiguranja, stavljanja hipoteke, otvaranja računa, prenosa sredstava na račun prodavca i slično mogu da budu znatna stavka u proceduri odobrenja kredita.

Prema aktuelnim zakonima Republike Srbije, promet u poslovima sa kupoprodajom nekretnina mora da se obavlja preko dinarskih ili deviznih računa, tako da će ove tarife biti nezaobilazan deo u procesu kupovine nekretnine.

Najčešći način plaćanja nekretnine prodavcu jeste da i kupac i prodavac otvore dinarski ili devizni račun u istoj banci i tako obave prenos sredstava. Prema istraživanju portala www.kamatica.com,  poslovne banke u Srbiji naplaćuju sledeće naknade za ovakvu uslugu:

BANKA
 NAKNADA PRI PLAĆANJU
 
AIK banka
 0,3%
 
Alpha bank
 0,12%, min. 1.000 dinara
 
Banka Inteza
 0,2%, min. 800 dinara, maks. 8.000 dinara
 
Erste banka
 1.000 dinara
 
Komercijalna banka
 0,2%, maks. 5.000 dinara
 
KBC banka
 50€ promptno, bez provizije u roku 30 dana
 
OTP banka
 bez provizije
 
Pireus banka
 1.500 dinara
 
Prokredit banka
 1.500 dinara, 750 dinara u roku 30 dana
 
Rajfajzen banka
 0,2%, minimum 1.500 dinara
 
Sosijetženeral banka
 5.000 dinara
 
Srpska banka
 0,2%, min. 500 dinara, maks. 3.000 dinara
 
Folks banka
 1.500 dinara
 
Unikredit banka
 0,3%
 

U tabeli su navedene provizije i naknade, zavisno od konkretne banke. Neke banke imaju fiksne iznose, dok druge određuju procente, minimalne i maksimalne tarife. Oznaka „bez provizije u roku 30 dana” označava da poslovna banka ne naplaćuje proviziju ukoliko se novac nalazi više od 30 dana na računu kupca pre obavljene transakcije.

Važno je imati u vidu da pojedine banke naplaćuju određene iznose pri otvaranju i zatvaranju deviznih računa, kao i to da pojedine imaju i minimalne iznose koji moraju da ostanu na računu. Ove naknade i minimumi ne bi trebalo bitno da utiču na veličinu naknade koja se naplaćuje pri transferu sredstava, ali se uvek raspitajte u konkretnoj banci i o njima. Većina banaka ne naplaćuje otvaranje deviznih računa, a kod onih koje to naplaćuju tarifa je između 100 i 250 dinara. Slične su tarife i za zatvaranje računa. Kada su u pitanju minimalne sume koje moraju da ostanu na deviznom računu, one se razlikuju i kreću se od pet do 100 evra. Trebalo bi imati u vidu da poslednje navedene minimalne sume ne predstavljaju naknadu niti proviziju banke, već minimalan iznos koji mora da ostane na deviznom računu do njegovog zatvaranja, a potom ga klijent dobija u okviru isplate.

Tarife navedene u tabeli odnose se na prenos sredstava u okviru banke. Postoji i varijanta prenosa sredstava sa računa u jednoj poslovnoj banci na račun u drugoj poslovnoj banci, ali je ovakva transakcija znatno skuplja i ne preporučujemo je. Naime, jeftinije ćete proći čak iako platite manju naknadu za otvaranje računa u istoj banci nego ukoliko sredstva prenosite na račun u drugoj banci, jer je to transakcija koja košta isto kao i slanje novca u inostranstvo.

Ne manje važan je podatak da neke banke ne naplaćuju navedene provizije ako se sredstva prenose iz stambenog kredita koji je odobrila baš ta banka. Zbog toga je izuzetno bitno da se pre transakcije raspitate da li se naknada za obavljeni transfer sredstava naplaćuje posebno ili su troškovi uključeni u redovne troškove odobravanja kredita. Čak i ako se naplaćuje ova transakcija, obično je ona uračunata u efektivnu kamatnu stopu, ali ovo uvek treba proveriti sa bankarskim službenikom.

Kao što iz navedenih tarifa može da se primeti, one su veoma različite od banke do banke i mogu biti znatno više ili niže, zavisno od iznosa koji se transferiše.

Kada su u pitanju konkretni iznosi, na primer, za kupovinu i plaćanje nekretnine od 50.000 evra, najnižu tarifu naplaćuju Alpha, Erste, Pireus, Prokredit i Folks banka. U ovim tarifama nisu uračunati prateći troškovi otvaranja, zatvaranja i održavanja računa, koje pojedine banke naplaćuju (na primer, Prokredit banka naplaćuje 150 dinara za otvaranje deviznog računa).

Na kraju, tarife banaka su promenljive i zbog toga uvek pre obavljanja određene transakcije proverite naknadu koju banka naplaćuje za istu, da ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. U skladu sa preporukama Narodne banke Srbije, ovo je pravo klijenta, a dužnost bankarskog službenika je da mu navede tačne i potpune informacije o tarifi koja će biti naplaćena za određenu uslugu banke.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak