Home RSS
Real Estate
Cars

Sa inženjerom i advokatom u kupovinu stana

Blic
Ako investitor pređe gabarite, upotrebnu

Ako investitor pređe gabarite, upotrebnu


Sreća je što Ljubinka Torbica (59), penzionisani referent marketinga u Centru „Sava“, ima očuvane živce. Svako drugi na njenom mestu već bi zatražio pomoć psihijatra da je investitoru dao 40.000 evra za dva mala stana koja nisu sagrađena, a po svemu sudeći neće ni biti.Ovakvih primera je širom Srbije, nažalost, sve više. Sigurnosti za kupca stana gotovo da nema, osim ako sam ne otvori četvore oči i ne angažuje stručnjake od samog početka, i pre sklapanja kupoprodajnog ugovora.
Za Ljubinku Torbicu sve je počelo u leto 2004. godine. Ona je u to vreme još radila u Centru „Sava“. Šest meseci ranije prodala je veliki očev stan od 95 kvadrata na Bulevaru kralja Aleksandra, kod Liona, i kupila manji, za sebe i majku Danicu (81), od 40 kvadrata, takođe kod Liona. Ostatkom novca planirala je da pomogne kćerkama Zorani (30) i Jovani (32) da svaka kupi po jedan manji stan u nekom od beogradskih naselja.

Nagovor koleginice
- Koleginica Nada O. uporno me nagovarala da kupim stan u izgradnji od njenog dobrog poznanika Radoslava M. zvanog Bora (on je, navodno, iz Borova Sela, otuda nadimak). Na kraju sam pristala. Odvela me na sastanak sa Borom i onako pokroviteljski prema meni upitala ga: „Šta možeš mojoj koleginici da ponudiš za 20.000 evra?“. Rekao je 37 kvadrata u novoj zgradi, i ja sam mu dala pare - priseća se Ljubinka.
Radoslav je u Mirijevu u to vreme već završio dve zgrade koje je Ljubinka videla. Poverenje koje je imala u koleginicu sa kojom radi dve godine (a koja joj danas spušta telefonsku slušalicu), uz činjenicu da je Bora ipak nešto već sazidao, legitimisali su ga u očima Ljubinke Torbice kao investitora koji zaista gradi.
Poneta idejom da je sa 20.000 evra obezbedila jednu kćerku, Ljubinka mu krajem godine daje još 20.000 evra za drugi stan, za drugu kćerku. Međutim, treća zgrada u Mirijevu, koju je Bora trebalo da sazida, ni do danas, četiri godine kasnije, nije započeta.
- Nižu se obećanja, te „počinjemo u aprilu“, te „biće gotovo do septembra“, te „krećemo odmah posle Nove godine“... Sve sam čekala i nadala se da će ipak da počne da zida zgradu. Međutim, kako je vreme prolazilo, postajalo mi je jasno da od toga nema ništa. Moj brat, advokat, pokrenuo je tužbu protiv investitora i sad smo na sudu - priča Ljubinka.
U međuvremenu Ljubinka saznaje da je njen investitor Bora „dužan na sve strane“, da ga mnogi jure i traže mu svoje pare, da je on od budućih kupaca stanova uzimao i šakom i kapom, nije birao, uzimao je automobile, novac, čak je od jednog kupca dobio i kuću u Sremčici na korišćenje...
Posledica Ljubinkine nesmotrenosti je to što danas u stanu od 40 kvadrata žive zajedno četiri generacije, Ljubinka, njena majka, kćerka Zorana i unuk Miloš (5), a ostali su bez 40.000 evra.
Da bi ovakvih primera bilo što manje i da bi rizik kupovine bio sveden na minimum, u agencijama za nekretnine upozoravaju na to da je neophodno malo se raspitati s kim se posluje.
- Ako kupujete stan u izgradnji, izlažete se ogromnom riziku. Čak i kad je investitor neko koga poznajete, osoba od poverenja, stvari mogu da se zakomplikuju: investitor može da strada (što se dešavalo), može da bankrotira, može da se posvađa sa ortacima... - kaže za „Blic“ Katarina Lazarević iz agencije za nekretnine „Alka“.
Ona ističe da, čak i kad gradnja započne, nema garancija da će da se završi, da će oprema koja se planira zaista biti ugrađena i da će investitor da se drži dozvoljenih gabarita gradnje.
- Sve su to rizici u koje se kupac upušta. Ako investitor pređe gabarite, upotrebnu dozvolu ne može dobiti, znači ni uknjižiti zgradu - kaže Lazarevićeva.

Značaj upotrebne dozvole
Stanove u novogradnji najpametnije je kupiti kad je zgrada gotova. Tada kupac može da proveri, opipa i dobro pregleda proizvod koji kupuje. Zgrada ne mora biti uknjižena. Ključno je da ima upotrebnu dozvolu. Ako je nju dobila, znači da je izgrađena kvalitetno i po zakonu.
- Nikad ne prodajemo stanove dok zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu. Na taj način ispunjavamo dva cilja: kupcu nudimo validnu dokumentaciju i, drugo, dokaze o kvalitetu izvedenih radova i ugrađene opreme - kaže za „Blic“ Strahinja Radić, građevinski inženjer u firmi YUSITE.
Kad neka zgrada ima upotrebnu dozvolu, to znači da je sazidana u okvirima dozvoljenih gabarita, da je oprema koja je u njoj ugrađena funkcionalna, ispitana i proverena, da je zgrada dobila sve saglasnosti nadležnih službi tokom gradnje, od protivpožarne zaštite do ekologije, da su građevinski radovi, elektroinstalacije, vodovod i kanalizacija, lift... izvedeni na kvalitetan način i testirani.
- Kupcima stanova dajemo svu dokumentaciju sa garancijama na ugrađenu opremu: vrata, prozore, parket, sanitarije... Ugovorom o kupoprodaji mi se kao investitori obavezujemo da ćemo zgradu uknjižiti, što je formalnost kad imate upotrebnu dozvolu. Kad zgradu uknjižimo, i kupci stanova mogu da se uknjiže - objašnjava Radić.
Ozbiljni investitori, kao što je YUSITE, kad prodaju sve stanove u zgradi okupe stanare i predaju im spisak izvođača radova sa garancijama. U slučaju da se u zgradi nešto pokvari, predsednik kućnog saveta tada zna koga treba da zove.
Tako rade ozbiljni investitori. Klijentima onih drugih moraće da pomognu sudije ne bi li izvukli bar nešto od uloženog novca.
Prema onome što je Ljubinka Torbica saznala, pomenuti Radoslav M. će najmanje još jednom morati da se pojavi u sudu.
- Čak je žena, koja je kod njega radila u firmi, podnela krivičnu prijavu kad je videla kakvim se „poslom“ bavi. Meni je Bora jednom otvoreno rekao: „Od mene si kupila maglu! Ledinu si kupila! Da li si ti normalna, pa kome se još daju pare unapred, na ruke, bez ijednog papira?!“. Tako mi se drsko obraćao. Priznajem, bila sam naivna - kaže Ljubinka Torbica

Povedite prijatelja arhitektu
Ako ste pristali da zbog niže cene kvadrata kupite stan u izgradnji, na razgovor sa investitorom povedite prijatelja arhitektu i prijatelja pravnika. Važno je da se vidi:
-kakav je položaj stana (da li je sunčan)
-kakva je statika zgrade (da nema klizišta)
-gde se nalazi kućica za lift (da li je uza zid spavaće sobe)
-kakva je izolacija unutrašnjosti zgrade (plafoni ne smeju biti niži od 2,60 metara, ali investitori često žele da dobiju jedan sprat više na uštrb visine plafona)
-kakva će biti fasada (da li ima hidroizolaciju)
-kakva je građevinska dokumentacija (da li su plaćene naknade Direkciji za gradsko građevinsko zemljište).
*Napomena: NIKADA nemojte dati investitoru sav novac odjednom, nego po fazama, kako odmiče gradnja

Saveti bankara
-Obiđite više banaka.
-Uzmite subvencionisani kredit, osiguran kod Nacionalne agencije za osiguranje stambenih kredita.
-Odlučite se za onaj koji ima najmanju kamatnu stopu.
-Neki bankari preporučuju da se kredit uzme na što kraći rok „da se čovek ratosilja bede“ (veća rata, ali manje para banci za kamatu), dok drugi savetuju da se uzme na što duži rok jer će „današnja rata biti smešna za deset godina“.
-Ako uzimate komercijalni kredit, bankari danas savetuju da se uzme kredit u švajcarskim francima jer se, uprkos drugačijim predviđanjima, poslednjih deset godina pokazalo da „švajcarac“ ne jača u odnosu na evro i da je odnos stalno isti. Kamata za kredite u švajcarskim francima je bitno niža od one u evrima.
-Dobro je uzeti kredit sa fiksnom kamatnom stopom jer je rata uvek ista.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak