Home RSS
Real Estate
Cars

Srbiji baš nedostaje zakon o nekretninama

Biznis
Srbiji baš nedostaje zakon o nekretninama


Zakon o nekretninama postoji svuda u Evropi, osim u Srbiji, Bosni, Makedoniji i Albaniji, i treba ga što pre doneti, kako bi se ukinula siva zona poslovanja i tržište konačno dovelo u red. 

 

„Rimaks" (Remax) je američka kompanija za prodaju nekretnina, čiji je opšti promet nekretnina na godišnjem nivou oko 400 milijardi dolara. „Rimaks" ima više od dva miliona transakcija godišnje širom sveta i najveća je kompanija za promet nekretnina u svetu. U Srbiji, „Rimaks" posluje od maja meseca prošle godine. Inače, kompanija posluje u 68 zemalja sveta i prisutna je u celoj Evropi, sem u Bosni i Makedoniji. Miodrag Kušić, regionalni direktor „Rimaks Srbija i Crna Gora", u intervjuu za Biznis kaže da je u interesu kompanije regulisanje srpskog tržišta nekretnina, čime bi ta firma postigla pravi efekat koji se od nje i očekuje dolaskom na tržište Srbije. „Rimaks" je trenutno jedina strana kompanija koja u Srbiji i Crnoj Gori prodaje franšizu za trgovanje nekretninama.

Zašto se kupuju franšize za trgovinu nepokretnostima?

- Franšizing je metod poslovanja pomoću koga primalac franšize, koji hoće da se bavi trgovinom nekretninama, kupuje licencu za korišćenje zaštitinog znaka „Rimaksa" i oprobanih i dokazanih metoda poslovanja, a zatim uzima procenat bruto prihoda od zarade, kao i godišnju naknadu. Franšizer mu omogućava korišćenje različitih usluga kakve su reklamiranje na nacionalnom i internacionalnom nivou, obuka, tehnološka podrška i druge. U franšizingu vlasnik dodeljuje drugom licu licencu, koja mu daje pravo da trguje koristeći trgovački znak i ime vlasnika i njegov koncept, obično u zamenu za novčanu nadoknadu koja se unapred plaća i deo buduće zarade primaoca franšize. Sklapanjem partnerskih odnosa, franšizer nudi dokazane proizvode i uspešni poslovni koncept, dok primalac franšize doprinose zajedničkom poslu svojim znanjem koje poseduju o lokalnom tržištu.

Lična karta

„Rimaks" je američka kompanija sa sedištem u Denveru, u državi Kolorado, osnovana 1973. godine. Od svog početka ima neprekidni rast. „Rimaks" prodaje najviše nekretnina na svetu. Ekonomski magazin „Enterpreneur" je ocenio „Rimaks" kao najbolju i najbrže rastuću franšizu u oblasti prometa nekretnina. „Rimaks" ima više od milion transakcija godišnje koje postiže pomoću više od 120.000 agenata i 7.000 agencija za promet nekretnina u 68 zemalja sveta. „Rimaks" je jedina kompanija za promet nekretnina koju je 2001. godine Hauard Rotman spomenuo u svojoj knjizi „50 kompanija koje su promenile svet". „Rimaks" se, takođe, navodi u bestseleru „100 velikih firmi i njihovi tvorci" autora Emili Ros i Angusa Holanda.

Kakva je situacija na srpskom tržištu nekretnina?

- U Srbiji najveći problem predstavljaju pravno neregulisani odnosi. Zakon o nekretninama postoji svuda u Evropi, a Srbija je jedna od retkih zemalja koje nemaju takav zakon pored Bosne, Makedonije i Albanije. Zakon što pre treba doneti iz više razloga, da bi se ukinula jedna siva zona poslovanja i da bi se konačno poslovanje nekretninama dovelo u red - da ne može svako da otvara agenciju za promet nekretnina, već da mora da ima licencu i da radi krajnje profesionalno. Investicija kao što je kupovina stana je ozbiljna stvar i svako s punim pravom očekuje savet profesionalca. Situacija u Srbiji je trenutno takva da savet profesionalca teško možete da dobijete. To nije problem samo za domaće kupce, već i za strane državljane, koji bi želeli ovde da investiraju.

Od pet nekretnina koje „Rimaks" proda u svetu, četiri su preko interneta. Koliko je takav način prodaje zastupljen kod nas?

- „Rimaks" ima ponudu nekretnina na srpskom tržištu na internetu, međutim malo ljudi u Srbiji kupuje nekretnine na ovaj način. Nama je cilj da putem interneta privučemo dijasporu i strance da kupuju nekretnine u Srbiji.

Šta je uzrok rasta cena u Srbiji?

- Nedovoljna ponuda. U sklopu „Rimaksa" imamo osam agencija u Srbiji i dve u Crnoj Gori i na osnovu našeg iskustva sa ovih prostora možemo da zaključimo da je glavni faktor visokih cena slaba izgradnja, odnosno komplikovan i spor proces dobijanja dozvola. Grad mora više da se angažuje i da pripremi zemljište gde bi mogli investitori da grade. Imamo veliki broj stranih investitora koji se interesuju da ovde grade, ali su zainteresovani za masovnu izgradnju, a ovde nema dovoljno velikih površina građevinskog zemljišta. Treći veliki problem su nerešeni imovinsko pravni odnosi, tako da investitori čekaju godinama da bi se neka pravna situacija rešila i da bi mogli da grade.

Šta mislite, da li će cene u Srbiji i dalje rasti?

- Sa ovako niskim tempom gradnje, cene će sigurno ići gore. Ako se ubrza proces dobijanja dozvole tako da što više investitora i graditelja što brže ulaze na tržište, situacija bi se promenila. Povećana ponuda regulisala bi tržište i dovela do prihvatljivijih cena.

Da li su cene nekretnina u Srbiji veće nego u regionu?

- Što se cena nekretnina tiče, Srbija je na nivou Hrvatske i Rumunije. Cene u Budimpešti i Sofiji su niže nego u Beogradu. U Budimpešti je cena pala upravo zbog povećane gradnje i možete kupiti stan u centru za 1.500 evra po kvadratu, što je duplo niže nego u regionu. U Atini je kvadrat dosta skup. U zapadnoj Evropi, ako izuzmemo metropole, cene su uglavnom oko 2.000 evra po kvadratu. Milano je dosta skup i tamo je cena kvadrata pet i šest hiljada evra, dok je u centru Milana kvadrat ide i do deset hiljada evra. Cena je izuzetno visoka i u Londonu i Parizu, ali cene nekretnina tamo više ne idu uzlaznom linijom, nego su u blažem padu.Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak