Home RSS
Real Estate
Cars

U 10 godina gotovo udvostručene cene hrvatskih nekretnina

Business.hr
U 10 godina gotovo udvostručene cene hrvatskih nekretnina - Hrvatska - nekretnine - Jadran


Cene nekretnina u Hrvatskoj u poslednjih deset godina su porasle za 89,9 odsto, najveći godišnji rast cena zabeležen je 2006. godine, a lane je došlo do usporavanja tog rasta, pokazuju rezultati istraživanja "Primena hedonističke metode za izračunavanje indeksa cena nekretnina u Hrvatskoj" koje je objavila Hrvatska narodna banka.Prema podacima iz istraživanja, stopa rasta cena stambenog prostora u Hrvatskoj u zadnja tri analizirana polugodišta iznosila je 14,9 odsto u prvom polugodištu 2006. godine u odnosu na isto godinu pre, 17,7 odsto u prvom polugodištu 2007. godine, da bi u drugoj polovini prošle godine došlo do usporavanja na 9,1 odsto.

U Zagrebu je blago usporavanje godišnje stope rasta cena stambenog prostora započelo još u prvoj polovini 2007. godine, a na Jadranu je ta stopa počela padati u drugoj polovini prošle godine.

Analitičari napominju da je i smanjenje godišnje realne stope rasta novoodobrenih stambenih kredita (sa 4,9 odsto zabeleženih u 2006. godini na 1,7 odsto lane) jedan od pokazatelja smanjenja potražnje za nekretninama koji utiče na usporavanje rasta njihovih cena.

Istodobno je broj izdanih građevnih dozvola za stanove u poslednje tri godine bio od 20 do 30 odsto veći u poređenju s podacima za 2002. godinu, što je jedan od pokazatelja da je na usporavanje rasta cena nekretnina mogla delovati i njihova povećana ponuda na tržištu.

HNB-ovi analitičari ustanovili su da su cene nekretnina u Hrvatskoj u poslednih deset godina porasle za 89,9 odsto, pri čemu je najizrazitiji rast od ukupno 61,6 odsto ostvaren u poslednje četiri godine. Od 1997. do 2003. godine rast cena bio je puno blaži i iznosio ukupno 17,5 odsto.

Na rast cena je, kaže se u istraživanju, uticalo pozitivno makroekonomsko okruženje, relativno slaba ponuda nekretnina i obogaćivanje palete stambenih kredita s povoljnim kamatnim stopama.

Najveći rast cena nekretnina u Hrvatskoj u promatranom desetgodišnjem razdoblju istraživači HNB-a ustanovili su u 2006. godini, u kojoj je cena porasla za 16,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tokom prošle godine godišnja stopa promene cena nekretnina usporena je na 13,3 odsto.

Posmatrano po regijama, u poslednjih deset godina rast cena bio je najizrazitiji na Jadranu, gde su cene znatno porasle 2001. godine i od tada kontinuirano rastu po visokim stopama. U Zagrebu su u razdoblju od 1997. do 2007. godine cene nekretnina povećane za ukupno 77,3 odsto, a njihov rast bio je najintenzivniji u poslednje četiri godine (ukupno 56,3 odsto).

U ostalim delovima Hrvatske rast cena nekretnina u poslednjih deset godina bio je slabiji nego u Zagrebu i na Jadranu.

Prema HNB-ovoj analizi, prosečne kamatne stope na stambene kredite (dostupni od 2002. godine) kretale su se od 7,8 odsto u 2002. godini, do najnižih 4,8 odsto u 2006. godini, od kada beleže blagi rast.

Analitičari napominju da je bazu podataka koja je korišćena za izračunavanje hedonističkog indeksa HNB kupila od Berze nekretnina, te da se za svaku pojedinu nekretninu prikupljaju podaci o ceni (traženoj i postignutoj), datumu prodaje, te o geografsko-lokacijskim i kvalitativnim obeležjima.


Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak