Home RSS
Real Estate
Cars

Vodič za kupce

Bela knjiga o crnim stanovima

Vreme 07.10.2008
Bela knjiga o crnim stanovima

"Kupovina stana je kao kupovina bilo čega drugog i morate da shvatite da mi kao Ministarstvo ne možemo da budemo nadležni za štete koje neko na bilo koji način ima, bez obzira na to da li je kupio loša kola, falsifikat nekog sata, pokvareno mleko ili stan"

Na šta bi sve trebalo da obratite pažnju kada kupujete krov nad glavom

Kupovina stana je ozbiljan i težak posao, pogotovo poslednjih godina, kada je većina dokumentacije koja prati prodaju „krova nad glavom“ sumnjiva, ili je jednostavno nema.

Kako da kupite stan u izgradnji a da vas ne prevare

Apsolutna zaštita od prevare prilikom kupovine stana u izgradnji ne postoji, upozoravaju stručnjaci za nekretnine, ali da bi se rizik smanjio, oni savetuju angažovanje advokata, sa iskustvom sa nekretninama.

Provere pri kupovini stana (tekst i video)

Pri kupovini stana obavezno treba proveriti da li vlasnik ili investitor imaju sva potrebna dokumenta. Međutim, ako investitor i dobije potrebne dozvole za početak izgradnje, ni to nije garancija da ćete se na kraju i useliti u svoj stan. Zato, pored provere dokumentacije, agencije za nekretnine savetuju i proveru po principu “od vrata do vrata“.

Ako investitor pređe gabarite, upotrebnu

Sreća je što Ljubinka Torbica (59), penzionisani referent marketinga u Centru „Sava“, ima očuvane živce. Svako drugi na njenom mestu već bi zatražio pomoć psihijatra da je investitoru dao 40.000 evra za dva mala stana koja nisu sagrađena, a po svemu sudeći neće ni biti.

Trošak pri plaćanju kupljene nepokretnosti

Vrlo aktuelni stambeni krediti banaka praćeni su velikim brojem dodatnih izdataka, koji su uslov za njihovo odobrenje i aktiviranje

Proverite dokumenta pre kupovine nekretnine

Pre nego što se odlučite da kupite nekretninu, poznavoci ove oblasti savetuju da je najbitnije proveriti prateću dokumentaciju. Kako tržište nekretnina u Srbiji nije u svim delovima uređeno po istom principu, pre nego što se odlučite za kupovinu, treba da vidite da li je nekretnina uknjižena, neuknjižena ili u izgradnji.

Montazne kuce

gradjanski gradjanski 12.06.2008
Montazne kuce

Prodaja montaznih kuca i drugih montaznih objekata

Procedura pripreme i primopredaje

Na dan primopredaje stana, Kupac dolazi u stan, da bi zajednički utvrdili da li je stan ispražnjen od svih lica i stvari, kao i da li Prodavac ostavlja stan u ranije dogovorenom stanju, pri čemu Kupac montira svoj telefonski aparat i isprobava telefonsku liniju. Ukoliko bi se slučajno desilo da zbog iznenadnih okolnosti stan još nije u celosti ispražnjen, predlažemo da Kupac sa sobom povede sebi poverljivu osobu koja bi mogla da ostane u stanu dok Prodavac ne završi iseljenje. Uobičajeno je da Prodavac preda Kupcu stan u urednom stanju ili bar da po prostorijama ne ostane razbacanih otpadaka i nepotrebnih stvari.