Home RSS
Real Estate
Cars

Vodič za investitore

Kupujte zemljište, a ne stanove!

Biznis 04.12.2008
Kupujte zemljište, a ne stanove!

Dok traje kriza bolje je kupovati građevinsko zemljište, a za kratkoročne investicije bolje je ne ulagati u nekretnine. Oročavanje novca trenutno je atraktivno, kao i ulaganje u sektor prehrane, tvrde sagovornici Biznisa

Investitore oterao zakup zemljišta

Zakonski problemi u Srbiji utiču na dramatično zaostajanje građevinarstva i celog industrijskog razvoja Srbije. Jedina smo zemlja u ovom delu sveta koja nema zakon o restituciji

Loši zakoni prepreka za investicije

Da bi više ulagali u Srbiju, strane i domaće kompanije traže bolje zakone, smanjenje korupcije, pogotovu na lokalnom nivou. Povoljne poreske olakšice, makroekonomska stabilnost, bolji zakonski propisi i izgradnja infrastrukture, uslov su koji Vlada želi da ostvari kako bi privukla što više investitora, rekao premijer Mirko Cvetković.

Postoje delatnosti na koje se ne mogu primeniti važeći propisi, upozoravaju u Uniji poslodavaca Srbije

Investitore iz naše zemlje najčešće otera dobijanje dozvole za gradnju, za koju treba potrošiti 204 dana, navode u Uniji poslodavaca Srbije, komentarišući najavljenu „giljotinu propisa"

Slobodan Mihajlović, izvršni direktor preduzeća ''Blok 67 Associates''

Tržištu nekretnina u Srbiji neophodna je izgradnja deset do 12 hiljada stanova da bi se ugasio požar tražnje, kaže u intervjuu za B92 Slobodan Mihajlović, izvršni direktor preduzeća "Blok 67 Associates". On dodaje da je ono što sad "ubija" srpsko tržište nekretnina precenjenost polovnih stanova.

Nekretninski fondovi u Srbiji

Milan Marinković B92 19.11.2007
Nekretninski fondovi u Srbiji

Nekretninski fondovi predstavljaju posebnu vrstu investicionih fondova koji najveći deo imovine svojih ulagača ulažu u nekretnine i projekte vezane za nekretnine. U tom smislu, osnovna karakteristika ove vrste fondova je nizak nivo tržišnog rizika, jer je ta vrsta rizika pretežno vezana za kretanje cena na tržištu nekretnina, koje je u velikoj meri različito i manje osetljivo od tržišta vlasničkih hartija od vrednosti.

Nesprovedena reforma zakona o nekretninama koči strane investitore

Potencijal Srbije je jako veliki, ali privredni rast ostaje ispod tih potencijala jer se zemlja sama blokira, ocenio je predstavnik Privredne komore Austrije u Beogradu Herbert Prečlik. U izjavi bečkom dnevniku Prese on je kazao da je glavni razlog za manji privredni rast od očekivanog politička situacija.

Investiciona istraživanja - Tržište rezidencijalnih objekata u Srbiji

Nastavljajući prikaze stanja na tržištu nekretnina Srbije, na red je došao prikaz stanja tržišta rezidencijalnih objekata u Srbiji. Pored šoping molova, kancelarijskog prostora i logističkih centara, rezidencijalni projekti ovoga momenta predstavljaju možda najdinamičniji segment u sveopštoj ravni razvoja nekretnina u Srbiji. Ovaj segment nekretnina, može se slobodno reći i uz kancelarijske prostore, najviše se približio svetski postojećim i na našem tržištu, sve više, traženim standardima.

Registracija prava korišćenja posle kupovine zemljišta u Beogradu

Pratili ste naše savete i kupili zemljište u Beogradu. Sada treba da se registrujete (uknjižite) kao legalni korisnik tog zemljišta. U ovom članku pokušaćemo da objasnimo korake koje treba da preduzmete da bi ste što jednostavnije okončali proceduru uknjiženja. Kao i obično, ako ne odradite stvari u pravom redosledu, uknjiženje može da se iskomplikuje i oduži.