Home RSS
Real Estate
Cars

Placevi i stambena gradnja

Utvrđivanje granica građevinske parcele

Politika 11.07.2008
Utvrđivanje granica građevinske parcele

Utvrđivanje granica građevinske parcele je od velikog značaja, kako za uknjižbu tako i za izgradnju objekta i legalizaciju već izgrađenog objekta bez građevinske dozvole, a takođe i za regulisanje imovinskopravnih odnosa sa vlasnicima ili korisnicima susednih parcela, kao i za regulisanje odnosa između suvlasnika.

U Beogradu dobra parcela za gradnju trenutno košta i nekoliko stotina hiljada evra

Dobra parcela za gradnju u centru grada postala je dragocenost koja „nema cenu", a ako je i ima, ona je u rasponu od 60.000 do neverovatnih 200.000 evra po aru! Ponuda placeva na atraktivnim lokacijama je mala, za razliku od potražnje, što je dovelo do astronomskih cena koje su investitori spremni da plate. Najtraženije lokacije su Vračar, Dedinje, Senjak i Stari grad, ali je sve više onih koji su spremni da dobro plate i plac na Zvezdari, Voždovcu, kao i u naseljima Medaković i Altina.

Građani u Beogradu i Kragujevcu plaćaju najskuplje zemljište u Srbiji!

Placeve u Beogradu i Kragujevcu građani plaćaju i po više stotina hiljada evra po aru, tvrde u Udruženju za promet nekretninama

Najskuplja srpska njiva

Mondo 24.06.2008

Uređenje međa

Politika 19.06.2008
Najskuplja srpska njiva

U naizgled običnim sremskim selima Šimanovci i Dobanovci žive sasvim netipični srpski milioneri. Za sticanje bogatstva bilo je dovoljno samo da im se njive nađu duž autoputa Beograd – Šid. Hektar zemljišta, pod najezdom industrijalizacije, dogurao je do milion evra, a u pojedinim slučajevima i do neverovatnih dva i po miliona evra, piše Politika.

Uređenje međa

Jedno od važnih pitanja kod nepokretnosti, bilo zbog prodaje, bilo zbog izgradnje objekta, jeste i uređenje međa kada je među korisnicima susednih parcela sporno gde se nalazi međa, tj. granica između njihovih parcela.

Nema placeva za porodične kuće u Beogradu

Lana Gedošević Blic 07.02.2008
Nema placeva za porodične kuće u Beogradu

U Beogradu nema dovoljno placeva za izgradnju porodičnih kuća. Oni koji su za prodaju uglavnom se nalaze po obodima grada a njhove cene su, ako se uzmu u obzir lokacije, „bezobrazno“ visoke. Jedan ar na Medakoviću ili Mirijevu, ali i u Surčinu, košta i do 5.000 evra dok njegova cena na Dedinju ili Senjaku dostiže vrtoglavih 200.000 evra.

Privatizacija gradskog građevinskog zemljišta u Srbiji

Lakše je pronaći iglu u plastu sena nego plac u 322 hiljade beogradskih hektara, na kom se mogu graditi stanovi, sportski ili tržni centar. Ne zato što nema lokacija, već što državno-pravni odnosi nisu regulisani, pa se ne zna šta je čije i do kad. Brže je „sastaviti” lokaciju, tako što će se otkupiti objekti od petnaestak pojedinačnih vlasnika (jer je to jedini način da se otkupi i pravo korišćenja neke parcele) nego izboriti se sa državom za pravo zakupa neke prazne lokacije, tvrdi Aleksandar Zavišić, direktor domaćeg predstavništva kompanije Ocean Atlantic International, koja se bavi pronalaženjem i realizacijom projekata iz oblasti nekretnina.

Kako funkcioniše zamena placa za stan ?

Bosin Slobodan Forum.B92.net 09.11.2007
Zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta

Kod davanja građevinskog zemljišta u državnoj svojini u zakup radi izgradnje objekta treba voditi računa da se, pored poreza na prenos apsolutnih prava, za predmetni zakup plaća zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta čija visina se utvrđuje prema zoni u kojoj se zemljište nalazi i prema nameni objekta (društvenog standarda, stambeni, privredno-proizvodna delatnost, poslovno-uslužna, poslovno-komercijalna i individualno-stambeni objekti).

Kako funkcioniše zamena placa za stan ?

Svi smo svedoci kako je u zadnje vreme izgradnja stambenih zgrada u raznim delovima grada (i raznim gradovima) na mestima gde su se nekada nalazili pojedini kućerci postala veoma isplativ posao za sve strane. Bogati investitori dobiju odredjeni plac od vlasnika, ulože odredjeni novac, naprave zgradu ili dve na tom placu, prodaju stanove i tako samo uvećaju svoje bogatstvo do momenta dok im se ne ponudi novi plac za izgradnju.