Home RSS
Real Estate
Cars

Agencije za promet nekretninama

Bez licence nema trgovine nekretninama

Politika 17.09.2008
Bez licence nema trgovine nekretninama

Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti predviđa ko i kako može da se bavi trgovinom nekretnina. – Najveću korist imaće kupci, poručuju predstavnici radnih grupa

Tržište nekretnina u Novom Sadu: Opala ponuda stanova na Novom naselju

Prebukirani centar i delovi grada koja se na njega naslanjaju, napravilu su od Novog naselja jedno od najomiljenijih delova Novog Sada za stanovanje, pre svega porodičnih ljudi. Tako je potražlja za nekrtetninama u ovde konstantno velika, dok je ponuda u poslednjih pola godine izuzetno opala. Po svoj prilici, ogromna većina onih koji su se skućili u ovom delu grada nema nameru da menja destinaciju.

Nedovršeni zakonski predlozi o regulisanju statusa agencija za promet nekretnina

Nije zakonski rešeno ko i pod kojim uslovima moze da radi kao agent, takodje ko i pod kojim uslovima moze da otvori agenciju. Ta materija je zakonski regulisana u svim normalnim drzavama. Postojali su pokusaji u prošlosti da se to reši, i radjeni su odredjeni zakonski predlozi ali još ni jedan nije usvojen. Prvi zakonski predlog je radjen 2001.godine od strane dve beogradske, jedne novosadske i jedne niske agencije. Naime sustina price je bila u tome da su gazde tih u to vreme jakeh agencija htele da iskoriste zakonsku rupu i pomocu nje ugase sebi konkurenciju.

Licence uvode red

Sladjana Raner Politika 11.11.2007

Remax u Srbiji

Zoran Glavonjić Slobodna Evropa 09.11.2007
Licence uvode red

Zbog neupućenosti i nepoverenja, ali i da bi izbegli troškove provizije, građani prilikom kupoprodaje nekretnina često zaobilaze posrednike Evidentno je da je promet nekretnina u porastu, ali se ne može sa sigurnošću reći koliki je procenat kupoprodaje koja se obavlja preko agencija registrovanih za ovu vrstu posla. Razlozi su višestruki. Jedan od njih je i (ne)poverenje građana prema agencijama za promet nepokretnosti.

Remax u Srbiji

Najveća kompanija za promet nekretnina u svetu, Remax, počela je da radi u Srbiji. Dolazak ovog američkog giganta ekonomisti vide kao jasan pozitivan signal za poslovanje na domaćem tržištu, ali i priliku za uvođenje svetskih standarda.

KOLIKA JE AGENCIJSKA PROVIZIJA I KO JE PLAĆA?

Real Estate Belgrade 07.11.2007
Amerikanci na tržištu nekretnina u Srbiji

Američka kompanija za promet nekretnina "Rimeks", koja ima najveću mrežu agencija na svetu, počela je sa radom u Srbiji preko franšize, rečeno je na konferenciji za štampu u Tanjugovom medjunarodnom pres centru. Predstavnici kompanije naveli su da na predstavnike srpske dijaspore računaju kao na moguće buduće kupce nekretnina u Srbiji, koje će se naći u ponudi svih "Rimeksovih" kancelarija.

KOLIKA JE AGENCIJSKA PROVIZIJA I KO JE PLAĆA?

Kolika je agencijska provizija i ko je placa? - Na teritoriji Beograda dugi niz godina agencijska provizija iznosi 3%, a za sve nekretnine koje kostaju ispod 25.000 € provizija je 750 € (minimalna provizija). Proviziju placa kupac.

Raste promet nekretnina

Slađana Raner Politika 05.11.2007
 
Raste promet nekretnina

Iako se stalno gradi, Beogradu nedostaju stanovi. I zaposleni u agencijama koje se bave prometom nekretnina tvrde da je ponuda starih stanova nedovoljna da podmiri potrebe. U poslednje vreme građani Srbije, pre svega, zahvaljujući kreditima, više kupuju kvadrate koji nekada i život znače.