Home RSS
Real Estate
Cars

Projektno finansiranje

Urbano planiranje i investicije u nekretnine u Srbiji („brownfield“ ili “greyfield“ investicije)

Baza nekretnina 19.12.2007
Urbano planiranje i investicije u nekretnine u Srbiji („brownfield“ ili “greyfield“ investicije)

Razvoj nekretnina u današnje vreme ide generalno u dva pravca. Prvi pravac ide prema periferiji i često na uštrb obradivog zemljišta. Savremeni urbanizam poštujući moderne norme uređenja prostora i kvaliteta života, na dobrim saobraćajnim komunikacijama obično ka i na periferijama gradova, nudi konforniji i bogatiji život po svim svojim sadržajima. Drugi pravac razvoja vodi preko iskorišćenja strarih, napuštenih ili nedovoljno iskorišćenih prostora u sâmim gradovima. Pretežno i redovno to su stara industrijska postrojenja koja se danas nalaze negde blizu ili u samim centrima gradova.

SAVREMENI OBLICI FINANSIRANJA

Udruženje banaka Srbije 10.11.2007
Finanasiranje izgradnje nepokretnosti kroz model Projektnog finansiranja

Pokretanjem investucionih ciklusa u Srbiji, nametuo je i razvoj različitih modela finansiranja. „Kreditno“ rešenje je postalo u osnovi „najskuplje“, dok je za neke druge modele finansiranja jako mali broj pravnih subjekata u stanju da efektno i pozitino konkuriše kod banaka ili drugih finansijskih institucija za slobodna sredstva. Zbog toga je neophodno, da recimo kod modela projektnog finansiranja, kompletan model bude razumljiv i prepoznatljiv za potencijalne klijente.

SAVREMENI OBLICI FINANSIRANJA

U izradi Nacionalne strategije razvoja Srbije od 2006. do 2012. godine neophodno je ugraditi i strategiju izvoza i finansiranja izvoza. Bankarski strucnjaci smatraju da bez ranog ukljucenja eksperata i kapitala iz bankarske sfere nema garancija za realizaciju Nacionalne strategije, tim pre to je više puta, na svim nivoima, konstatovano da je najveci napredak u poslednjih pet godina u Srbiji postignut u reformi bankarskog sektora. To bi, otprilike, bio rezime Savetovanja koji je održan u organizaciji Udružnja banaka Srbije, na Paliću.

Lakše i brže do kredita i stana

Banke u Srbiji uveliko nude kredite građevinskim firmama za finansiranje izgradnje stambenih i poslovnih objekata i to na period otplate i do deset godina. Zahvaljujući ovom vidu kreditiranja, investitori ne kasne sa rokom izgradnje, što delimično i pojeftinjuje kvadrate, a građani lakše mogu da dobiju stambeni kredit kod banke koja se bavi ovim projektnim finansiranjem.

Primer projektnog finansiranja na projektu Belville – Blok 67 – Univerzitetsko selo

Sa značajnim razvojem tržišta nekretnina i povećanjem broja Investitora u Srbiji ukazala se potreba da se ponudi i vid finansiranja, koji se ne bazira na sagledavanju istorijskog poslovanja preduzeća i konzervativnim instrumentima kolaterala, već se opravdanost finansiranja sagledava na analizi samog projekta. Takođe, stvoreni su i zakonski okviri za realizaciju ovog vida finansiranja. Sa jedne strane, novi Zakon o hipoteci je uveo pojam hipoteke na objektu u izgradnji, a sa druge strane Narodna Banka Srbije, je omogućila klasifikaciju potraživanja i na bazi projekcije novčanih tokova iz projekta, a ne isključivo na bazi istorijskih finansijskih pokazatelja.