Home RSS
Real Estate
Cars

Vojvodina

Prosečna cena hektara 300 evra

Dnevnik 28.11.2008
Prosečna cena hektara 300 evra

Od 2.928 hektara, koliko je u sremskomitrovačkoj opštini ove godine ponuđeno u jednogodišnji zakup, izuzev jedne parcele od osam hektara u Ležimiru, 57 zakupaca je izlicitiralo sve ostale površine, po cenama od najniže izlicitirane cene od 10, pa do 50 hiljada dinara po hektaru - izjavio je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovce Srđan Kozlina, dodajući da je zajednička procena članova Komisije da je ovogodišnjom dvodnevnom licitacijom ostvarena želja lokalne samouprave da se oranice daju na obradu pravim poljoprivrednim proizvođačima.

Kuće koje niko neće da kupi

I pored cene koja je najčešće tek nekoliko hiljada evra, kupci za oko 2.000 praznih ili napuštenih kuća mogu da se izbroje na prste jedne ruke

U centru Inđije : Grad u gradu na 43.500 kvadrata

Najluksuzniji poslovno obrazovni stambeni centar „TQ City“ na 43.500 kvadrata u centru Inđije gradi kompanija „Tradeunique“. Ovaj projekt će na jednom mestu objediniti trgovački centar, poslovni, obrazovni i sajamski prostor i 120 luksuzno opremljenih stambenih jedinica, takozvanih „pametnih zgrada“ u kojima će cena kvadrata iznositi 1.200 evra.

U Somboru se trenutno gradi oko 300 stanova i lokala

Pre nekoliko godina samo je jedan kran u Somboru "parao" nebo, malo se i sporo gradilo, sada je situacija neuporedivo povoljnija, otvoreno je petnaestak gradilišta na kojima se gradi oko 300 stanova i lokala. U mnogim delovima grada ruše se stare zgrade i podižu nove.

U Vojvodini legalizovano samo deset odsto divlje gradnje

U Vojvodini je za legalizaciju prijavljeno 95.010 bespravno izgrađenih objekata, što predstavlja oko 30 odsto od 314.925 divlje izgrađenih porodičnih kuća i drugih građevina na čitavoj teritoriji Srbije, podatak je iz najnovije informacije pokrajinske vlade o bespravno izgrađenim ili rekonstruisanim objektima za legalizaciju do novembra 2006.

Prazna sela u Bačkoj i banatskom Potisju - kuće za 1000 evra

U severnoj Bačkoj i banatskom Potisju ima oko 2.000 praznih i napuštenih kuća koje mogu da se kupe za par hiljada evra, a one starije gradnje i za svega 1.000 evra. U selu Kupusina kod Apatina očuvana prizemna kuća sa okućnicom od četiri ara košta 3.500 evra. Slično je i u kulskim i srbobranskim selima koja su opustela. Potražnje nema jer su se svi koji su to mogli preselili u gradove gde cena jednog kvadrata ponegde košta više nego cela kuća na selu.

Velika potražanja stanova u Subotici

Vlasnici građevinskih firmi u Subotici zadovoljno trljaju ruke jer je potražnja stanova velika. Trenutno se gradi veliki broj zgrada, ali do stana sigurno dolaze samo oni koji ih rezervišu pre ili tokom gradnje. U najgoroj su poziciji oni koji žele da kupe stan prosečne veličine, jer se oni najbrže prodaju. Jedan od onih koji bezuspešno pokušava da dođe do takvog stana je Subotičanin Draško Samardžić.

MODEL REALIZACIJE „ MASTER PLANA BANJE PALIĆ “

Kao sledeći korak ka integralnom upravljanju razvojem Palića kao turističkog odredišta sam Master plan predviđa „konsenzus svih ključnih subjekata kroz javne rasprave o modelu razvoja kao i o modelu upravljanja projektom”. Na žalost, pre postizanja konsenzusa i identifikacije elemenata trenutnog stanja, koji su morali da posluže kao bazni elementi za odabir upravljačkog modela razvoja Palića, predložen/dostavljen je “Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje razvojem turističkog prostora “Park Palić”, Palić”.

Vojvodina postaje najveće gradilište u Evropi

Izdvojen je novac i za završetak gradnje Urgentnog centra Vojvodine, 1,3 milijarde, tako da će se građani u tom “jednom od najmodernijih centara na našem kontinentu” moći lečiti od maja sledeće godine. Pajtić je naveo da je u oblasti obrazovanja investirano skoro 1,5 milijardi za 36 projekata, među kojima su izgradnja dva nova studenska doma (u Novom Sadu i u Somboru), predškolskih ustanova u Novom Sadu i škola u vojvođanskim opštinama. Pored toga, dodao je, 1,3 milijarde izdvojeno je za projekte u oblasti arhitekture i urbanizma, graditeljstva, poljoprivrede, tehnološkog razvoja i energetike.